Itt az OECD-jelentés: komoly bajban a magyarok egy rendkívül fontos területen

2025. március 20. 22:51

Súlyos hiányosságokra mutat rá egy friss tanulmány.

2025. március 20. 22:51
null

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb, Health at a Glance jelentése súlyos hiányosságokra mutat rá a magyar lakosság táplálkozási szokásaiban. Az adatok szerint Magyarországon a legkevesebb azok aránya Európában, akik napi rendszerességgel fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt – írta meg az Index.

Ez a tény hozzájárul az alacsony születéskor várható élettartamhoz, amely az EU-ban a sereghajtók közé sorolja hazánkat.

Riasztó statisztikák

A kutatás eredményei szerint Olaszországban a lakosság 84%-a fogyaszt naponta gyümölcsöt, míg Magyarországon ez az arány mindössze 41%. A zöldségfogyasztás terén is hasonlóan nagy a lemaradásunk: a belgák 80%-os arányával szemben a magyarok csupán egyharmada eszik napi szinten zöldséget. Ezek a szokások jelentős hatással vannak az egészségi állapotra, hiszen a megfelelő táplálkozás kulcsszerepet játszik a krónikus betegségek – mint a daganatos megbetegedések, a cukorbetegség és a szív-érrendszeri problémák megelőzésében.

Mit javasolnak a szakértők?

Az Index kifejti, hogy a hazai táplálkozási iránymutatások napi legalább öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztását ajánlják, amelyből 3-4 adag zöldség, 1-2 adag gyümölcs, és legalább egy adag friss vagy nyers kellene, hogy legyen. 

Ennek eléréséhez azonban nemcsak egyéni, hanem társadalmi szintű erőfeszítések is szükségesek.

A szakértők szerint a helyzet javítása érdekében elengedhetetlenek a strukturális intézkedések: ide tartozik az élelmiszer-ellátási rendszer reformja, a közoktatásban megjelenő egészségügyi nevelés, valamint a gyermekek számára elérhető iskolagyümölcs-programok megerősítése. Emellett fontos szerepe lehet az egészséges táplálkozást támogató ÁFA-politikának és különböző anyagi ösztönzők bevezetésének.

Van remény a változásra

Bár a rossz táplálkozási szokások megváltoztatása nem egyszerű feladat, 

a szakértők szerint már kisebb erőfeszítésekkel is érezhető javulás érhető el. 

Tudatosabb vásárlással, az egészséges ételek előnyben részesítésével és a gyermekek megfelelő oktatásával a trend megfordítható.

Nyitókép: illusztráció / Shutterstock

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2025. március 21. 09:36
Mi a franc közük van az étkezési szokásainkhoz? ja ., hogy nem eszünk elég tengeri herkentyüt, algát s férgeket s rovarokat sem akarunk látni az étlapunkon! Nahát ilyent!
Chekke-Faint
2025. március 21. 06:24
Amúgy a kereskedői pofátlanság a legnagyobb tényezője ennek. Motto: Ennék én minden nap, ha annyiba kerülne...DDD
Ízisz
2025. március 21. 06:05
Z. Hetescikkej... Orbán személyesen nem tömte meg a népet zöldséggel, gyümölcsel... Magyarok húst zabálnak zöldség helyett... Nyomást kell gyakorolni rájuk, hogy nem eszik meg a világ másik részéről utaztatott, nyersen leszedett zöldeket!!! 💯❗😐
Józsi6
2025. március 21. 05:20
"napi legalább öt adag " Ez mégis vajon mit jelenthet ? Mi az "adag" meghatározása ? Magyarul nem lehetne ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!