Magyarországon az orvosok fizetése több mint az átlagbér ötszöröse

Ezzel itthon a legmagasabb a fizetésük az átlagbérhez viszonyítva az OECD országok közül.

Súlyos hiányosságokra mutat rá egy friss tanulmány.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb, Health at a Glance jelentése súlyos hiányosságokra mutat rá a magyar lakosság táplálkozási szokásaiban. Az adatok szerint Magyarországon a legkevesebb azok aránya Európában, akik napi rendszerességgel fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt – írta meg az Index.
Ez a tény hozzájárul az alacsony születéskor várható élettartamhoz, amely az EU-ban a sereghajtók közé sorolja hazánkat.
A kutatás eredményei szerint Olaszországban a lakosság 84%-a fogyaszt naponta gyümölcsöt, míg Magyarországon ez az arány mindössze 41%. A zöldségfogyasztás terén is hasonlóan nagy a lemaradásunk: a belgák 80%-os arányával szemben a magyarok csupán egyharmada eszik napi szinten zöldséget. Ezek a szokások jelentős hatással vannak az egészségi állapotra, hiszen a megfelelő táplálkozás kulcsszerepet játszik a krónikus betegségek – mint a daganatos megbetegedések, a cukorbetegség és a szív-érrendszeri problémák megelőzésében.
Az Index kifejti, hogy a hazai táplálkozási iránymutatások napi legalább öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztását ajánlják, amelyből 3-4 adag zöldség, 1-2 adag gyümölcs, és legalább egy adag friss vagy nyers kellene, hogy legyen.
Ennek eléréséhez azonban nemcsak egyéni, hanem társadalmi szintű erőfeszítések is szükségesek.
A szakértők szerint a helyzet javítása érdekében elengedhetetlenek a strukturális intézkedések: ide tartozik az élelmiszer-ellátási rendszer reformja, a közoktatásban megjelenő egészségügyi nevelés, valamint a gyermekek számára elérhető iskolagyümölcs-programok megerősítése. Emellett fontos szerepe lehet az egészséges táplálkozást támogató ÁFA-politikának és különböző anyagi ösztönzők bevezetésének.
Bár a rossz táplálkozási szokások megváltoztatása nem egyszerű feladat,
a szakértők szerint már kisebb erőfeszítésekkel is érezhető javulás érhető el.
Tudatosabb vásárlással, az egészséges ételek előnyben részesítésével és a gyermekek megfelelő oktatásával a trend megfordítható.
Nyitókép: illusztráció / Shutterstock